söndag 29 maj 2011

Tatueringar

Såg precis på Rapport att det i färgen till tatueringar finns cancerframkallande ämnen. Bland annat har det hittats både bly, arsenik och kvicksilver i tatueringsfärg! Låter ju inte så trevligt att ha de ämnena för evigt ingraverade i huden!

söndag 22 maj 2011

Steg 5 Kläder

Jag har tidigare länkat till en artikel på Aftonbladet som beskriver hur mycket farliga kemikalier det finns i kläder. Artikeln beskriver bland annat att det finns krom i många handskar. Det vanligaste är dock att det är färgämnena i textilierna som ger allergiska reaktioner.

I snitt köper varje medelsvensk 24 kg textilier per person och år (källa "Vägen till ett skönt & grönt barnaliv" - Karolina Pihlo). Både ur ett hälso- och miljöperspektiv är klädestillverkning farlig på grund av alla kemikalier som används vid tillverkningen och de kemikalier som förs över till oss eller kommer ut med tvättvattnet till reningsverken. Dessutom används stora mängder kemikalier redan i odlingsstadiet till exempel vid bomullsodling.

För att minska sin utsatthet för kemikalier i kläder kan man bla göra följande:
* Tvätta och vädra kläderna innan man använder dem för första gången.
* Köpa miljömärkta kläder.
* Undvika impregnerade, flamskyddade och antibakteriella textilier.
* Handla second hand, då är kläderna oftast tvättade många gånger.
* Inte köpa så mycket kläder utan använda de kläder vi redan har.

Att hitta miljömärkta kläder i butikerna blir allt lättare. Härom veckan köpte jag en ekologisk body på Maxi (I love eco)!  Att tvätta kläderna innan första användningen har jag alltid varit noga med då det gäller barnens kläder men inte alltid så noga med mina egna. Att handla second hand är jag urusel på, känns inte riktigt fräscht...

Mina åtagande i det här steget blir:
* Oftare välja miljömärkta alternativ, bra att testa nu inför shoppingen av sommarkläderna.
* Tvätta alla nya kläder innan första användningen oavsett vem som skall ha dem.
* Prova att handla i en second hand affär.

söndag 15 maj 2011

Underkastelsen

Eftersom TV-utbudet är så extremt skralt på lördagkvällar passade jag på igår att se Underkastelsen. Kanske inte det mest upplyftande för en lördagkväll dock...

Filmen handlar om Stefan Jarl och Eva Röse (gravid) som får sitt blod analyserat och om alla kemikalier som finns i deras blod. Eva har ganska mycket mindre än vad Stefan har men hon har höga värden på flamskyddsmedel och hon blir alldeles förstörd när hon förstår att hon fört över detta till sitt barn i magen. Människan är som allra känsligast som foster och mammans kemikalier förs över till barnet både under graviditeten och under amningen. Mammans kemikalier minskar i och med amningen. Inte så roligt att höra när jag själv nu ammar 9 gånger per dygn! Vad är det jag för/har fört över till mina barn?

I filmen pratas det mycket om cocktaileffekten, det vill säga vad händer när man utsätts för flera kemikalier - hur påverkar de varandra? Kunskapen om detta är låg då det är svårt att undersöka men de undersökningar som gjorts visar på förfärliga resultat. Forskarna förknippar många sjukdomar som ökat de senaste åren som tex ADHD, diabetes och barncancer med vår ökade exponering för kemikalier. Forskarna konstaterar också nu att även när människan utsätts för mycket låga doser av farliga kemikalier påverkar det kroppen, tvärtemot vad man tidigare har trott.

Filmen har stärkt min övertygelse om att det är viktigt att få bort så mycket farliga kemikalier som möjligt och att även små saker som till exempel att ta bort teflonpannan kan ha stor betydelse. Jag rekommenderar er verkligen att se filmen - men välj en annan kväll än just lördagen...

torsdag 12 maj 2011

Nu blir det reklam...

Har ni också sett att OBH Nordica gör reklam för en ny stekpanna "Eco Kitchen"? Jag mailade dem och frågade om den är "giftfri" och fick nedanstående svar. Det verkar vara ett mycket bra alternativ till teflonpannorna. Jag har inte sett något pris på den men OBH Nordica brukar ha ganska humana priser. Den finns i många snygga färger också...

Eco Kitchen stekpannor är gjorda av aluminium med keramisk beläggning samt handtag av plast. I botten av pannan finns även en platta av rostfritt stål, för att pannan ska fungera även på induktionshällar. Själva beläggningen på stekpannorna är en keramisk beläggning och därmed är de helt fria från såväl PTFE som PFOA (miljövänligt), fritt från gifter.

Vi uppfyller alla certifieringar för produkttypen som är lagkrav och miljödirektiv inom Sverige och EU (CE, WEE, ROHS, REACH etc.) Vi har dessutom interna kvalitetsspecifikationer för varje produkttyp (våra egna kvalitetskrav på funktionalitet, användarvänlighet etc), dessa lämnar vi dock inte ut av konkurrensskäl. Vi har en miljöpolicy som vi efterföljer. Vår miljöpolicy är ett levande dokument som löpande revideras. Som policy ger vi inte ut mer detaljerad information (materialspecifikationer etc) om våra produkter eller tillverkningsmetoder av konkurrensskäl.

söndag 8 maj 2011

Uppföljning steg 3

Att rensa ut ur grytskåpet var en ren fröjd. Vad gott om plats det blev! Vi rensade ut tre grytor och två stekpannor. Vi behöll en teflonpanna för att ha som reserv (sambons idé - den kommer inte att användas!) men den ska bort när vi köpt en thermolonpanna. Den minsta grytan och det minsta stekjärnet ska få komma ut i lekstugan. De andra lämnar vi till återvinnningen (brännbart).

Lite tungt är det att hantera gjutjärnspannan men samtidigt känns det lite mer genuint när vi lagar mat. Lite mer smör har det också gått åt, men det ger ju god smak!

onsdag 4 maj 2011

Boktips

Fick ett nyhetsbrev av Adlibris idag där de gjorde reklam för en ny bok: "Badskumt - gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg" - av Katarina Johansson. Titeln talar för sig själv! Ett senare steg blir naturligtvis att granska alla sina skönhetsprodukter!

Men nu tar vi ett steg i taget så att det inte känns övermäktigt, just nu är det ju konserverna vi jobbar med (verkar betydligt enklare...)

Steg 4 - skippa konserverna!

Den vanligaste källan till bisfenol A är konservburkar av bleckplåt och aluminiumburkar för drycker. På insidan av burkarna finns det epoxilack (för att de inte ska rosta) vilket innehåller bisfenol A som i sin tur läcker ut till innehållet.

Steg 3 blir således att ej köpa hem konserver eller läskburkar. För vår familj blir det nog inga större bekymmer för vi har nästan aldrig några konserver. Det enda vi har ibland är majs på burk och de kan ju lätt ersättas av fryst majs. Krossade tomater köper vi alltid i tetraförpackning och svamp är godast färsk alternativt fryst. Däremot har jag en liten förkärlek till makrill i tomatsås på burk...

Om ni har några favoritkonserver som det blir svårt att sluta äta så maila/ring till producenten och fråga om det finns epoxilack på insidan av burken eller ej. Försök att påverka företagen så att de använder sig av alternativ - för alternativ finns det. I Japan har förpackningsindustrin bytt ut epoxilacken till ett tunt skikt av PET-plast vilket har lett till att japanernas bisfenolhalt har minskat avsevärt.

söndag 1 maj 2011

Uppföljning steg 2

Jag har mailat till de tre mataffärer där jag handlar och samtliga har svarat att de ej använder kvittopapper med bisfenol A längre - vad bra!!!