onsdag 4 maj 2011

Steg 4 - skippa konserverna!

Den vanligaste källan till bisfenol A är konservburkar av bleckplåt och aluminiumburkar för drycker. På insidan av burkarna finns det epoxilack (för att de inte ska rosta) vilket innehåller bisfenol A som i sin tur läcker ut till innehållet.

Steg 3 blir således att ej köpa hem konserver eller läskburkar. För vår familj blir det nog inga större bekymmer för vi har nästan aldrig några konserver. Det enda vi har ibland är majs på burk och de kan ju lätt ersättas av fryst majs. Krossade tomater köper vi alltid i tetraförpackning och svamp är godast färsk alternativt fryst. Däremot har jag en liten förkärlek till makrill i tomatsås på burk...

Om ni har några favoritkonserver som det blir svårt att sluta äta så maila/ring till producenten och fråga om det finns epoxilack på insidan av burken eller ej. Försök att påverka företagen så att de använder sig av alternativ - för alternativ finns det. I Japan har förpackningsindustrin bytt ut epoxilacken till ett tunt skikt av PET-plast vilket har lett till att japanernas bisfenolhalt har minskat avsevärt.

1 kommentar:

  1. Den här bloggen är så suverän! Me like :)

    Steget efter sminket blir kanske kläderna och övriga textilier, inte lätt....

    SvaraRadera