onsdag 29 juni 2011

Sommarlov

Barnen och jag har sommarlov varpå det finns ingen tid över för bloggen. Den får vila lite så tar jag nya tag till hösten!

onsdag 22 juni 2011

Ängavallen

Ängavallen (se föregående inlägg) verkar vara ett helt fantatiskt ställe. Läs och njut på hemsidan!

tisdag 21 juni 2011

Monsterbiff till middag?

Jag har precis läst boken: "Monsterbiff till middag" av Torbjörn och Ylva Esping. Boken ställer sig frågan om det är etiskt riktigt att äta kött. Författarna redogör från besök på gårdar och slakterier och de har intervjuat uppfödare, veterinärer, forskare med flera.

Det är inga trevliga scener de redogör för inifrån till exempel slakterier och kalkonanläggningar. Många, många djur har inte en acceptabel tillvaro. Djur som trängs på små ytor, djur som aldrig ser dagsljus, djur som inte blir riktigt bedövad innan slakt, djus som avlats fram med kroppar som är alldeles för tunga för benen  med mera med mera.

Det är en lättläst bok med mycket intressant material. Var och en får dra sina egna slutsatser av boken men visst blir det svårt att äta kött och samtidigt fundera på varifrån det kommer. För min del gäller det nog att försöka fortsätta hitta fler goda vegetariska recept och låta bli att tänka på köttets ursprung när jag äter det.

I boken redogörs för en gård med en mycket juste djurhållning där djuren verkligen mår bra och när de ska slaktas är de helt ovetande tills de blir bedövade. Köttet från denna gård, Ängavallen, kostar också därefter (kotletter för över 200 kr/kilo) men om vi äter kött mer sällan så kanske det går på ett ut!

Vegetarianer får, som jag tidigare berättat, mindre gift i sig än köttätare och deras samvete är också betydligt renare - det står helt klart efter läsningen av denna boken.

Om någon vill låna boken av mig går det bra!

måndag 20 juni 2011

Uppföljning steg 4

Inte en konservburk har köpts hem och det är inget som vi har saknat. Detta var ett ganska lätt steg att genomföra .

Den enda konserven som jag bryr mig om är makrillen och därför mailade jag det producerande företaget och frågade om deras burkar innehöll bisfenol A och fick ett nej till svar. När jag frågade vad de använde istället fick jag dock nedanstående lite kryptiska svar där de inte verkar ha någon koll alls. Men jag får väl lita på att det är bisfenolfritt i alla fall och hoppas att det inte är ersatt av något annat giftigt!

"Vi har ingen produktion, vi köper via import alla våra produkter.
Vi har väldigt många olika leverantörer över hela världen.
Vad jag kan svara på är bara vad vi inte har, och vi har inte bisfenol A.
Alla våra produkter kollas av Livsmedelsverket för att inte innhålla något som inte är godkänt,
och bisfenol A finns inte i våra produkter."

måndag 13 juni 2011

För att du är värd det!

Men ekologisk mat är ju så dyrt, vi har inte råd med det.

Ovanstående är en vanlig invändning mot att köpa ekologiskt. Om man lever på försörjningsstöd eller har utmätning via kronofogden så kan jag köpa det argumentet men de flesta som läser detta lever på inkomster långt över de normerna och då har man råd med ekologisk mat. Naturskyddsföreningen gjorde nyligen en undersökning som visade att ekologisk mat var 13 % dyrare än "vanlig" mat. Det har ni råd med! Personligen tycker jag det är bättre att äta lite enklare, billigare mat men ekologisk än dyrare "vanlig" mat. Det handlar om prioritering och vad kan vara viktigare att prioritera än att stoppa giftfria livsmedel i sig och sina barn?

Vi har i ganska många år handlat ekologiskt och vi har tagit det stegvis. Yrkesskadad som jag är är jag ganska sparsam med pengar och fortfarande är det vissa saker som jag är tveksam till att handla ekologiskt på grund av kostnaden. Sakta men säkert har dock matkassarna blivit allt mer ekologiska (utbudet har de senaste åren också fördubblats flera gånger om!). Tricket är att komma över den första spärren för när vi väl börjat handla en vara ekologiskt så går det med automatik att göra det nästa gång och då funderar vi inte över om det är värt att lägga 13 kr mer på smöret utan vi bara gör det. Nu i vår har vi äntligen börjat handla all frukt ekologiskt och nu känns det ganska naturligt att rata de vanliga äpplena och istället köpa 4 äpplen för 20 kr och med gott samvete ge dessa giftfria, goda frukter till barnen. Således: byt ut en vara varje gång du handlar mot en ekologisk vara så går det snart som tåget att fylla en ekologisk kasse!

På tal om dyrt eller billigt - i våras hörde jag en kvinna på TV säga ungefär så här: "En vara är aldrig billig även om du som konsument betalar ett billigt pris, för är det inte du som betalar kostnaden så är det något/någon annan som gör det som tex din kropp, miljön, producenten eller arbetarna. Det är alltid någon som betalar priset." Klokt - eller hur?!

Om du fortfarande tvekar till att handla ekologiskt, tänk så här: vår familj är värd bra, giftfri mat, vi unnar oss det och vi mår bra av det. För visst är just er familj värd det allra bästa?!

torsdag 9 juni 2011

Steg 6 Mat

Naturligtvis är maten ett viktigt steg i att minska sin utsatthet för gifter. Det är ju något som vi aktivt stoppar i oss och tillför kroppen och inte vill vi väl tillföra några gifter?

Att välja ekologisk mat innebär att man väljer mat som garanterat inte har några rester av kemiska bekämpningsmedel i sig och inte heller några syntetiska färgämnen, smakämnen, aromämnen eller härdade fetter. Ekologiska produkter odlas utan bekämpningsmedel och konstgödning. Vindruvor, persikor, jordgubbar, äpplen, spenat, nektariner, blekselleri, päron, körsbär, paprika och hallon är jordbruksprodukter som ofta har höga halter av bekämpningsmedelsrester. Alltså är det extra viktigt att köpa dessa ekologiska. Studier har visat att barn som får ekologisk mat har betydligt lägre halter av bekämpningsmedelsrester i urinen.

Det bästa är att äta mat av så rena och färska råvaror som möjligt. Om det är möjligt så försök att undvika alla konstiga tillsatser som gör att maten håller extra länge eller får en viss färg. Var E-skeptisk! Om någon är intresserad av att läsa mer om E-tillsatserna så rekommenderar jag varmt böckerna "Den hemlige kocken" och "Äkta vara" av Mats-Eric Nilsson.

Att äta vegetarisk mat gör också att mindre gifter tillkommer via maten. Bland annat är ämnet endosulfan (som är ett bekämpningsmedel) högre hos "köttätare" än hos vegetarianer.

Alltså:
* Köp ekologisk mat.
* Köp tillsatsfri mat.
* Ät mer vegetarisk mat.

Utmana dig själv och starta på din nivå. Brukar du aldrig köpa några ekologiska varor så testa att köpa två ekologiska varor nästa gång du handlar. Brukar du köpa det mesta ekologiskt, rannsaka dig vad är det jag inte köper ekologiskt och varför? Om du inte vill bli vegetarian så prova och äta en vegetarisk middag varannan vecka för att så småningom öka upp det till en gång veckan. Dela gärna med dig av dina bästa vegetariska recept till mig och andra bloggföljare!

Unna dig giftfri mat!!!!

onsdag 1 juni 2011

Rädda mannen!

Naturskyddsföreningen har startat en kampanj som heter ”Rädda mannen”. De vill uppmärksamma  att kemikalier kan påverka männens fertilitetsförmåga. Forskning har visat att många kemikalier är hormonstörande vilket bland annat kan påverka spermieproduktionen, leda till missbildningar och förskjuten pubertet. Naturskyddsföreningen kräver bland annat en skärpt kemikaliepolitik och ökad forskning avseende hur alla kemikalier och gifter påverkar människan. Läs mer om kampanjen här. Bland andra har Helsingborgs Dagblad uppmärksammat kampanjen idag.

Heja Naturskyddsföreningen!