torsdag 9 juni 2011

Steg 6 Mat

Naturligtvis är maten ett viktigt steg i att minska sin utsatthet för gifter. Det är ju något som vi aktivt stoppar i oss och tillför kroppen och inte vill vi väl tillföra några gifter?

Att välja ekologisk mat innebär att man väljer mat som garanterat inte har några rester av kemiska bekämpningsmedel i sig och inte heller några syntetiska färgämnen, smakämnen, aromämnen eller härdade fetter. Ekologiska produkter odlas utan bekämpningsmedel och konstgödning. Vindruvor, persikor, jordgubbar, äpplen, spenat, nektariner, blekselleri, päron, körsbär, paprika och hallon är jordbruksprodukter som ofta har höga halter av bekämpningsmedelsrester. Alltså är det extra viktigt att köpa dessa ekologiska. Studier har visat att barn som får ekologisk mat har betydligt lägre halter av bekämpningsmedelsrester i urinen.

Det bästa är att äta mat av så rena och färska råvaror som möjligt. Om det är möjligt så försök att undvika alla konstiga tillsatser som gör att maten håller extra länge eller får en viss färg. Var E-skeptisk! Om någon är intresserad av att läsa mer om E-tillsatserna så rekommenderar jag varmt böckerna "Den hemlige kocken" och "Äkta vara" av Mats-Eric Nilsson.

Att äta vegetarisk mat gör också att mindre gifter tillkommer via maten. Bland annat är ämnet endosulfan (som är ett bekämpningsmedel) högre hos "köttätare" än hos vegetarianer.

Alltså:
* Köp ekologisk mat.
* Köp tillsatsfri mat.
* Ät mer vegetarisk mat.

Utmana dig själv och starta på din nivå. Brukar du aldrig köpa några ekologiska varor så testa att köpa två ekologiska varor nästa gång du handlar. Brukar du köpa det mesta ekologiskt, rannsaka dig vad är det jag inte köper ekologiskt och varför? Om du inte vill bli vegetarian så prova och äta en vegetarisk middag varannan vecka för att så småningom öka upp det till en gång veckan. Dela gärna med dig av dina bästa vegetariska recept till mig och andra bloggföljare!

Unna dig giftfri mat!!!!

2 kommentarer:

  1. Var har du hittat det där om endosulfanet? Jag tycker att det är spännande det där med animalier vs vegetabilier. Många kemikalier anrikas ju ju högre upp i näringskedjan man kommer. Jag lyssnade en gång till en forskare som pratade om att vegetarianer och särskilt veganer låg mycket bättre till vad gällde tex flamskyddsmedel i kroppen.

    Här hittar du en massa recept samt tips på vegobloggar. Hoppas du kan hitta något som inspirerar: http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/recept

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset! Endosulfan uppgiften kommer säkerligen från Naturskyddsföreningen!//Åsa

    SvaraRadera