måndag 13 juni 2011

För att du är värd det!

Men ekologisk mat är ju så dyrt, vi har inte råd med det.

Ovanstående är en vanlig invändning mot att köpa ekologiskt. Om man lever på försörjningsstöd eller har utmätning via kronofogden så kan jag köpa det argumentet men de flesta som läser detta lever på inkomster långt över de normerna och då har man råd med ekologisk mat. Naturskyddsföreningen gjorde nyligen en undersökning som visade att ekologisk mat var 13 % dyrare än "vanlig" mat. Det har ni råd med! Personligen tycker jag det är bättre att äta lite enklare, billigare mat men ekologisk än dyrare "vanlig" mat. Det handlar om prioritering och vad kan vara viktigare att prioritera än att stoppa giftfria livsmedel i sig och sina barn?

Vi har i ganska många år handlat ekologiskt och vi har tagit det stegvis. Yrkesskadad som jag är är jag ganska sparsam med pengar och fortfarande är det vissa saker som jag är tveksam till att handla ekologiskt på grund av kostnaden. Sakta men säkert har dock matkassarna blivit allt mer ekologiska (utbudet har de senaste åren också fördubblats flera gånger om!). Tricket är att komma över den första spärren för när vi väl börjat handla en vara ekologiskt så går det med automatik att göra det nästa gång och då funderar vi inte över om det är värt att lägga 13 kr mer på smöret utan vi bara gör det. Nu i vår har vi äntligen börjat handla all frukt ekologiskt och nu känns det ganska naturligt att rata de vanliga äpplena och istället köpa 4 äpplen för 20 kr och med gott samvete ge dessa giftfria, goda frukter till barnen. Således: byt ut en vara varje gång du handlar mot en ekologisk vara så går det snart som tåget att fylla en ekologisk kasse!

På tal om dyrt eller billigt - i våras hörde jag en kvinna på TV säga ungefär så här: "En vara är aldrig billig även om du som konsument betalar ett billigt pris, för är det inte du som betalar kostnaden så är det något/någon annan som gör det som tex din kropp, miljön, producenten eller arbetarna. Det är alltid någon som betalar priset." Klokt - eller hur?!

Om du fortfarande tvekar till att handla ekologiskt, tänk så här: vår familj är värd bra, giftfri mat, vi unnar oss det och vi mår bra av det. För visst är just er familj värd det allra bästa?!

3 kommentarer:

  1. Jag börjar med kaffet :)
    /Jonna

    SvaraRadera
  2. Så rätt, så rätt! Jättebra skrivet, tack för att du delar med dig och är så duktig på att skriva och vinkla så bra.

    Funkar inte att kommentera som vanligt...

    /Carolina

    SvaraRadera
  3. Vet inte vad det är för fel på kommenteringsfunktionen! Störigt!

    Jonna: vad är lille Nos värd? Kanske lite giftfria frukter?

    //Åsa

    SvaraRadera