tisdag 21 juni 2011

Monsterbiff till middag?

Jag har precis läst boken: "Monsterbiff till middag" av Torbjörn och Ylva Esping. Boken ställer sig frågan om det är etiskt riktigt att äta kött. Författarna redogör från besök på gårdar och slakterier och de har intervjuat uppfödare, veterinärer, forskare med flera.

Det är inga trevliga scener de redogör för inifrån till exempel slakterier och kalkonanläggningar. Många, många djur har inte en acceptabel tillvaro. Djur som trängs på små ytor, djur som aldrig ser dagsljus, djur som inte blir riktigt bedövad innan slakt, djus som avlats fram med kroppar som är alldeles för tunga för benen  med mera med mera.

Det är en lättläst bok med mycket intressant material. Var och en får dra sina egna slutsatser av boken men visst blir det svårt att äta kött och samtidigt fundera på varifrån det kommer. För min del gäller det nog att försöka fortsätta hitta fler goda vegetariska recept och låta bli att tänka på köttets ursprung när jag äter det.

I boken redogörs för en gård med en mycket juste djurhållning där djuren verkligen mår bra och när de ska slaktas är de helt ovetande tills de blir bedövade. Köttet från denna gård, Ängavallen, kostar också därefter (kotletter för över 200 kr/kilo) men om vi äter kött mer sällan så kanske det går på ett ut!

Vegetarianer får, som jag tidigare berättat, mindre gift i sig än köttätare och deras samvete är också betydligt renare - det står helt klart efter läsningen av denna boken.

Om någon vill låna boken av mig går det bra!

3 kommentarer:

  1. Åsa, det finns massor av bra gårdar som säljer kött från djur som har haft det bra, men man får betala lite mer för det. Det finns en härlig bok som heter Smaklust med massor av mathantverkare i, den ska du få bläddra i när du kommer hit! Ofta smakar det ju också därefter. Våra kompisars falukorv smakar gudomligt jämfört med de inplastade vi köper på ica. Själva får vi lära oss äta killing, det blir ju lite spännande! Kram Malin

    SvaraRadera
  2. Jag tror inte alls att vegetarinaer får i sig mindre gifter än köttätare. De får bara i sig ANDRA gifter. Det finns hur mycket bekämpningsmedel som helst på grönsaker och frukt i våra butiker. En riktig cocktail. Så äter du mer frukt & grönt ger det mer av gifter från mögel- ohyra bekämpningsmedel men i kött finns det hormoner och annat som inte ska vara där. Inte ens ekologiska grönsaker är helt fria från gift även om de är bättre.

    SvaraRadera
  3. 24seven: Men de djur som folk äter har ju också ätit en massa mat som innehåller allt mellan himmel och jord som man inte vill få i sig. Och mycket av det stannar i köttet.

    SvaraRadera