söndag 24 april 2011

I senaste laget...

...tipsar jag om artikeln på Aftonbladet som beskriver hur vi kan äta kemikaliefritt i påsk. Tipsen kan dock gälla för mer än bara påskmaten varpå jag tycker att det är intressant att länka till artikeln trots att påsken snart är slut...

Lever ej som jag lär...

I helgen har jag istället för att minska vårt utsatthet för gifter istället ökat på den! Jag har nämligen spridit ut ogräsmedel på hela gårdsplanen för att den inte ska växa igen. Usch och fy på mig!

Mitt försvar är att jag inte hunnit leta upp något alternativ och alternativet är absolut inte att låta den växa igen av ogräs.

Någon som har något miljövänligt tips? (Vill ej ha förslag på att jag ska rensa för hand för det skulle ta all min tid och jag har lite annat att göra...)

torsdag 21 april 2011

Mamma här är räddningen!

För alla er som, precis som min mamma, tycker att gjutjärnspannorna är för tunga så har jag hittat ett annat material som ej avger några giftiga gaser men som fungerar lika bra (enligt ett test till och med bättre) som teflon och som är lika lätt. Materialet heter thermolon och det kan användas på alla sorters spisar.

Kanske något att önska sig i födelsedagspresent mamma...?

söndag 17 april 2011

Steg 3 Grytskåpet

Nu är det dags att göra en rensning i grytskåpet. Säg adjö till alla teflonstekpannor och teflongrytor. När teflonbelagda kärl används avsöndrar de nämligen giftiga gaser. Grytor av aluminium är inte heller bra då de avsöndrar aluminium.

Det här steget är kanske inte helt enkelt då det onekligen är väldigt praktiskt med teflon, men visst känns det obehagligt att veta att den goda maten får i sig giftiga gaser... Det blir till att leta upp gjutjärnspannorna!

Jag har brödformar som är teflonbelagda och de kan ju inte heller vara bra. Jag har dock två andra brödformar men de är av aluminium... Hur ska jag göra nu? Till vissa brödrecept krävs det ju formar. Någon som har brödformar av något annat material?

Ett mindre bekymmer kommer att vara att göra av med muffinsformarna som är teflonbelagda - de använder jag ju aldrig ändå!

torsdag 14 april 2011

Såg ni?

Såg ni Underkastelsen? Om inte så har ni som sagt en ny chans i kväll!

Själv orkade jag bara se halva innan ögonlocken föll ihop, det är tröttande att vara uppe och amma på nätterna! Jag har dock kryssat för den på min filmlista på Lovefilm varpå den så småningom kommer hem i brevlådan och då ska jag titta på den ordentligt. Det jag såg var ganska skrämmande och hela tiden tyckte jag att de sa att det värst utsatta var de små barnen! Jag återkommer med information från filmen och min recension när jag har sett hela!

onsdag 13 april 2011

Kemikalier i kläder

Igår skrev Aftonbladet om att kemikalier i kläder kan ge svåra allergier. Tydligen kan det gå åt hela 4 kg kemikalier för att färga ett kilo t-shirtstyg - det är ju inte klokt!

Det är lite stressigt här hemma just nu med städning, amning, deklaration, presentinköp m.m så jag hinner inte just nu sätta mig in i klädernas kemikalievärld och hur man ska undvika den, men jag sparar artikeln och tar det som ett steg längre fram. För er som vill läsa på redan nu så hittar ni artikeln här.

tisdag 12 april 2011

TV-tips ikväll

Ikväll kl 22.00 visar SVT 1 Stefan Jarls dokumentär Underkastelsen som handlar om alla giftiga kemikalier som finns i vår kropp. De som har sett den säger att den är jättebra men mycket skrämmande och tankeväckande. Missar ni den ikväll går den också på torsdag kl 22.15 på SVT 24.

söndag 10 april 2011

Uppföljning steg 1

Nu har vi använt de bisfenol A-fria nappflaskorna en tid och de fungerar alldeles utmärkt. De känns bra att inte dagligen utsätta barnen för bisfenol A via vällingen som dricks både morgon och kväll.

Det enda som har hänt är att figurerna på flaskorna börjar att försvinna och inom kort kommer de att vara figurlösa vilket nog inte kommer att uppskattas av killarna. Vi får försöka pryda dem på annat sätt - någon som har något förslag?

tisdag 5 april 2011

Steg 2 - kvitton

Kassakvitton, bussbiljetter och parkeringsbiljetter innehåller ofta bisfenol A. Det lossnar lätt från kvittona och överförs till plånbok, sedlar och våra fingrar. Tänk på alla som arbetar i kassor, vilken utsatthet för detta ämne! Dags att ta steg 2:

* Fråga i din affär om de har kvitton som innehåller bisfenol A.
* Tvätta alltid händerna noga när du hållt i ett kvitto (till exempel när du kommer hem från affären innan du börjar packa upp varorna och överför giftet på till exempel frukten!).
* Ta inte emot kvitto i de fall du ej behöver det.
* Kopiera de kvitton du vill behålla och släng originalen.

söndag 3 april 2011

Fakta Bisfenol A

Bland annat följande finns att läsa om Bisfenol A på kemikalieinspektionens hemsida:

Bisfenol A, vanligen förkortat BPA, är ett ämne som bland annat används för att tillverka vissa plastsorter som är vanliga i många vardagliga plastföremål. Studier har visat att BPA är hormonstörande vid låga doser. Bisfenol A används huvudsakligen som råvara vid tillverkning av polykarbonatplaster och epoxyplaster. Av dessa plasttyper kan man t.ex. göra nappflaskor, CD- och DVD-skivor, skyddslack inuti konservburkar och tandfyllningsmaterial.

Forskning har visat att BPA kan frigöras ur plastföremål och tas upp i människokroppen. Utifrån de studier som gjorts, och de misstankar som finns om ämnets egenskaper, kan det finnas anledning att minimera små barns exponering för bisfenol A. Det är främst långvarig exponering som bör undvikas. BPA kan även frigöras från kvitton, biljetter och andra produkter av termopapper.