måndag 12 september 2011

Matens pris

I lördags var vi på ekologisk matmarknad. Det var super trevligt och mycket inspirerande. Jag köpte bland annat flytande galltvål och hoppas att det ska vara lika bra som det fläckborttagningsmedel jag har i dag som säker är fullt med massa farliga kemikalier (jag har inte vågat läsa på innehållsdeklarationen!). Med på marknaden var också en ekologisk "köttproducent" som saluförde sitt ekologiska kött. Köttet såg jättefint ut men när det kostar flera hundra kronor kilot kommer min ekonomiska (läs snåla) ådra fram.

I förra veckans program av "Landet brunsås" diskuterades vår köttkonsumtion som tydligen på 20 år ökat med 60 % (hoppas jag kommer ihåg rätt siffror nu!). En av anledningarna till det är att vi är mer välbeställda nu men också att kött blivit mycket billigare och att vi köper mycket importerat kött. Idag på ekonyheterna hörde jag att bara i år hade 10 % av alla grisbönder i Sverige lagt ner sin verksamhet för att det inte är lönande. I Studio Ett förra veckan var det ett reportage om att trots att många pratar om att de köper ekologiska och närproducerade varor så är det lågprisvarorna som ökar i försäljning.

Är det OK att lägga flera hundra kronor på söndagssteken? Har vi blivit så bortskämda med billigt kött att vi har svårt att köpa kött till dess rätta pris? Kan man äta söndagsstek en gång per kvartal för att komma ner i totalkostnad eller hur ska man göra?

För mig är det här jättesvårt. Jag vill ju gärna köpa det fina ekologiska köttet men har helt enkelt inte de pengarna om vi inte lägger om vår kosthållning till en nästintill vegetarisk kost och det är vi inte beredda att göra. Vår strategi just nu är att försöka lära oss att äta mer vegetarisk mat och för oss vuxna går det ganska bra men barnen är inte så förtjusta i de vegetariska rätterna.

Hur gör ni? Vad tycker ni är OK att betala för mat? Har ni råd med det ekologiska köttet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar