onsdag 21 september 2011

Kemikalier i kläder

Idag läste jag i NST att H&M nu beslutat att fram till 2020 ta bort alla farliga kemikalier ur klädproduktionen. Det är Greenpeace som gjort påtryckningar och även företagen Adidas, Nike och Puma har lova detsamma som H&M. Heja!!!

Att det finns så mycket farliga kemikalier i kläder tycker jag är skrämmande. För några veckor sedan läste jag i en notis i NST att Vero Moda dragit tillbaka kläder som visat sig innehålla cancerframkallande ämne och i en annan artikel stod det att miljöorganisationer funnit gifter i alla nya kläder de testat. Kläderna bar spår av nonylfenoletoxylater som sedan 2000 är förbjudet i EU. Ämnet bryts ner till nonylfenol som bland annat kan påverka testiklarnas och sperimiernas utveckling.

Än en gång konstaterar jag att det är bäst att köpa ekologiska kläder. Jag tror på konsumentmakt så när ni är ute och handlar fråga efter ekologiska kläder och fråga vad det är för kemikalier i de andra kläderna.

torsdag 15 september 2011

Dags att städa!

Flera tidningar rapporterar idag om att dammtussarna vi har i våra hem är fyllda av giftiga kemikalier. Det är Naturskyddsföreningen som undersökt dammtussar under sängen i 12 olika länder (däribland Sverige) och funnit giftiga ämnen i samtliga dammtussar. Både kemikalier som är cancerframkallande och/eller hormonstörande ämnen. Naturskyddsföreningen kräver att politikerna tar sitt ansvar och för en tuffare kemikaliepolitik genom att till exempel följa Danmarks förslag att förbjuda ftalater.

Detta att tänka på när det är motigt att ta fram dammsugaren. För att inte barnen ska krypa runt i gifterna bör den i alla fall fram när man ser att det börjar bli små tussar!

Läs till exempel Aftonbladets artikel.

måndag 12 september 2011

Matens pris

I lördags var vi på ekologisk matmarknad. Det var super trevligt och mycket inspirerande. Jag köpte bland annat flytande galltvål och hoppas att det ska vara lika bra som det fläckborttagningsmedel jag har i dag som säker är fullt med massa farliga kemikalier (jag har inte vågat läsa på innehållsdeklarationen!). Med på marknaden var också en ekologisk "köttproducent" som saluförde sitt ekologiska kött. Köttet såg jättefint ut men när det kostar flera hundra kronor kilot kommer min ekonomiska (läs snåla) ådra fram.

I förra veckans program av "Landet brunsås" diskuterades vår köttkonsumtion som tydligen på 20 år ökat med 60 % (hoppas jag kommer ihåg rätt siffror nu!). En av anledningarna till det är att vi är mer välbeställda nu men också att kött blivit mycket billigare och att vi köper mycket importerat kött. Idag på ekonyheterna hörde jag att bara i år hade 10 % av alla grisbönder i Sverige lagt ner sin verksamhet för att det inte är lönande. I Studio Ett förra veckan var det ett reportage om att trots att många pratar om att de köper ekologiska och närproducerade varor så är det lågprisvarorna som ökar i försäljning.

Är det OK att lägga flera hundra kronor på söndagssteken? Har vi blivit så bortskämda med billigt kött att vi har svårt att köpa kött till dess rätta pris? Kan man äta söndagsstek en gång per kvartal för att komma ner i totalkostnad eller hur ska man göra?

För mig är det här jättesvårt. Jag vill ju gärna köpa det fina ekologiska köttet men har helt enkelt inte de pengarna om vi inte lägger om vår kosthållning till en nästintill vegetarisk kost och det är vi inte beredda att göra. Vår strategi just nu är att försöka lära oss att äta mer vegetarisk mat och för oss vuxna går det ganska bra men barnen är inte så förtjusta i de vegetariska rätterna.

Hur gör ni? Vad tycker ni är OK att betala för mat? Har ni råd med det ekologiska köttet?

tisdag 6 september 2011

Repetition och uppföljning

Nu känns det som hösten har kommit och vi börjar så smått komma in i vardagslunken igen. Förhoppningsvis kommer jag framöver att hitta små stunder att fundera vidare över strävan mot ett mer giftfritt liv!

Jag känner dock att jag behöver börja med lite repetition. Vilka steg var det nu som vi kämpade med i våras och hur har vi följt dem under sommaren?

Steg 1 - Nappflaskorna
Vi har köpt en nappflaska till minstingen och den är naturligtvis bisfenol A-fri!(nu ska vi bara få honom att börja dricka ur den också, men det är ju en annan historia...).

Steg 2 - Kvitton
Många affärer har nu ersatt sina kvittopapper till bisfenolfritt alternativ vilket är glädjande. Jag är dock fortsatt kvittoskeptisk...

Steg 3 - Grytskåpet
Lätt att följa, vi älskar vår gjutjärnspanna - ingen teflon här längre!

Steg 4 - Konserverna
Att undvika konservburkar har gått ganska bra men inte fullt ut. Jag gjorde en tårta med kolakräm i och den krämen gjorde jag av kondenserad mjölk som är förpackad i konservburk. Nästa gång jag ska använda det ska jag maila tillverkaren och fråga om burken är bisfenol A-fri. Vi använde kokosmjölk också en dag och det hittade jag bara på konserv - är det någon som vet om det finns på tetra? I övrigt är det helt konservfritt här hemma!

Steg 5 - Kläder
Nja det går så där med kläderna faktiskt. Jag har köpt lite ekologiska kläder men också mycket "oekologiska". Jag har inte kommit mig för att gå in i en second hand affär. Jag har däremot inte köpt så mycket kläder till mig själv (nästan ingenting) utan använder det jag har och jag har tvättat alla nya kläder innan vi har använt dem. Jag funderar på att anordna en klädbytarkväll under hösten - är det någon som skulle nappa på det? Perfekt att uppdatera sin garderob och samtidigt bli av med felköp eller kläder man tröttnat på.

Steg 6 - Maten
Matinköpen är vi ganska duktiga på. Det blir mycket ekologiskt och minst en vegetarisk rätt i veckan. Jag letar och letar efter nya vegetariska recept och några av dem har varit riktigt goda. Vi får se hur morgondagens paprikabollar (på bland annat paprika och kikärter) faller familjen i smaken? Det finns dock mycket mer vi skulle kunna göra även på detta steget som att till exempel baka mer eget bröd på ekologiska ingredienser och köpa mer ekologiskt kött.

Sammanfattningsvis gör vi en del men skulle kunna göra än mer. Men som sagt ett steg i taget så blir det sakta men säkert bättre.

Hur har det gått för er? Någon som har hängt på något steg och hur har det då gått?